Wanneer je nieuw bent in de “Draagwereld” vliegen termen zoals geweven, rekbaar, SCC’s, shorties, en ringslings je om de oren! Om je te helpen door de bomen het bos weer te zien, volgen hier wat basics.

Rekbare doeken
Rekbare doeken zijn, zoals de naam al zegt, rekbaar, en deze knoop je al helemaal ‘af’ voor je je kindje erin doet. Dat maakt het fijne beginnersdoeken. De rekbare doek is het meest geschikt voor één specifieke buikknoop. Dit is een knoop met 3 lagen stof, waardoor het wel snel warm kan worden. De rekbare doek is niet geschikt voor rugdragen. Ook worden de meeste rekbare doeken minder fijn bij wat zwaardere kindjes (> 6kg). Rekbare doeken komen meestal in maat S-M-L.
Een greep uit merken met rekbare doeken: ByKay, Bam+Boe,

Geweven doeken
Geweven doeken zijn heel allround; je kan er je baby vanaf dag 1 in dragen, maar ook een flinke peuter. Veel dragende ouders beginnen met een rekbare doek en stappen daarna pas over op een geweven doek, maar dit hoeft dus niet!
Veel geweven doeken zijn van 100% katoen, maar ook ‘blends’ zijn er in overvloed. Zo zijn er doeken met katoen en linnen, hennep, wol of bamboe. Ieder met speciale eigenschappen.

Er zijn geweven doeken in verschillende lengtes: van maat 1 (2.20m) t/m maat 8 (5.70m). De meest gangbare maat is een maat 6 (4.70m). Daarmee kan je met een gemiddeld postuur bijna alle verschillende knooptechnieken doen.
De prijs van een geweven draagdoek verschilt per merk en materiaal. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt  Om een indicatie te geven: de goedkopere merken (zoals Little Frog en Yaro) hebben doeken vanaf 45 euro, maar de duurdere merken zoals (Oscha, Artipoppe en Solnce) kosten soms honderden euro’s. Dit hoeft niets te zeggen over het draagcomfort van een doek; dat is heel persoonlijk en een fijne draagdoek hoeft dus ook niet duur te zijn.

Bekende merken zijn: Didymos, Girasol, Little Frog, Hoppediz, Yaro.

Soft Structured Carriers (ook wel SCC’s, of dragers genoemd)
Waar draagdoeken uit een flinke lap stof bestaan en geknoopt moeten worden, zijn dragers vaak compacter en bijv. door middel van een gesp eenvoudig dicht te klikken. Er zijn ook dragers die je deels knoopt en deels ‘klikt’.
Helaas zijn niet alle dragers die in Nederland te koop zijn ergonomisch! Een ergonomische drager biedt je kindje knie-tot-knie ondersteuning en heeft een zacht rugpand waardoor de natuurlijke bolling van de rug niet beïnvloed wordt. Ondanks dat merken zoals BabyBjorn ‘ergonomisch’ op de doos hebben staan, is dat niet het geval doordat het rugpand in de dragers verhard is, en ze geen volledige knie-tot-knie ondersteuning bieden. Deze afbeelding laat het verschil zien tussen een ergonomsiche en een niet-ergonomische drager.

????????????????????????????????????

Dragers heb je in verschillende maten. Dit verschilt per merk. Het is belangrijk de juiste maat drager te gebruiken (en tijdig een grotere aan te schaffen), zodat je kindje altijd optimaal ondersteund wordt in de drager.